Tanıl Bora, Yasemin İnceoğlu ve
İsmail Saymaz‘la NSU Kompleksinin
Türkiye’de Algılanışını Konuşuyoruz
München (24.06.), 20:00 Uhr
Münchener Kammerspiele Werkraum, Hildegardstraße 1, 80539 München
Köln (26.06.), 17:30 Uhr
Schauspiel Köln im Depot 2, Schanzenstrße 6-20, 51063 Köln
Berlin (27.06.), 16:00 Uhr
GORKİ THEATER BERLİN Studio Я, Hinter dem Gießhaus 2, 10117 Berlin
Rosa Luxemburg Vakfı ve NSU-Watch etkinliğidir.
Türkiye‘de devlet onaylı ya da doğrudan devlet destekli aşırı sağcı saldırıların ve işlenen cinayetlerin uzun bir tarihçesi vardır. «Derin Devlet» fenomeni ve buna karşı geliştirilen toplumsal direniş biçimleri, Türkiye’den gelip NSU davasını gözlemleyecek uzman delegasyonunun arka planını oluşturmaktadır. Tanıl Bora, Yasemin İnceoğlu ve İsmail Saymaz, Münih‘te NSU davasını izledikten sonra, Münih‘te (24.6.), Köln‘de (26.6.) ve Berlin’de (27.6.) izlenimlerini paylaşıp, Türkiye’de aşırı sağcı terörün işlediği suçlardan, derin devletten ve toplumsal mücadelelerden bahsedecekler.
Münih’te görülen NSU davası üçüncü yılına girerken, çalışmalarını bitiren eyalet ve federal düzeyde dört parlamento araştırma komisyonu raporlarını sundu, beş yeni araştırma komisyonu çalışmalarını başlattı. Sürekli yeni tutarsızlıkların ortaya çıktığı süreçte, aydınlatma görevinin aksine soruşturma makamları ve istihbarat teşkilatları örtbas etme ve ablukaya alma politikalarını devam ettirmektedirler. Yanıtsız sorular etrafındaki tartışmalar ayrıntılarda boğulurken, bu soruları aydınlatma çabaları, «NSU uzmanları», siyasetçiler ve hatta sanık durumunda bulunan emniyet yetkililerine ve kurumlarına devrediliyor.
Buna karşılık, Türkiye’de sözümona bireysel işlenen suçlarda dahi devletin payını ortaya çıkarmak mümkün oldu. Bunun en önemli koşulları arasında toplumsal ve siyasi baskı yer alırken, iktidarın ve elit kesimlerin içindeki çıkar çatışmaları da etkin oldu. Almanya’daki NSU kompleksini aydınlatma çabalarında bu toplumsal baskı, siyasi elitlerin çıkar çatışmalarının da su yüzüne çıkmamasıyla birlikte şimdiye kadar neredeyse hiç etkin ol(a)
madı.
Her üç konuşmacı da Türkiye’de kendi alanında nefret suçu, «Derin Devlet» ve (neo) faşist yapılanmalarla ilgili tartışmalarda eleştirel perspektifleriyle yer aldı. Bu anlamda konuşmacılar, deneyimlerini ve NSU davasıyla ilgili izlenimlerini bizlerle
paylaşacaklardır.